Skip links

Ce este HAVS?

HAVS este un sindrom de vibrații mână-braț care rezultă din contactul cu vibrațiile mecanice. Acesta este recunoscut ca o boală profesională numită „sindrom de vibrații” (sau „boală de vibrații”).

Care sunt simptomele HAVS?

Simptomele HAVS sunt tulburări dureroase și invalidante ale nervilor, vaselor de sânge, articulațiilor și mușchilor mâinilor și brațelor. Cel mai frecvent simptom vizibil care afectează fluxul sanguin către degete este cunoscut și sub numele de degetul alb indus de vibrații.

Este posibil să se vindece HAVS?

Nu. Medicina încă nu poate vindeca boala degetelor albe, așa că singura modalitate de a o trata este tratarea simptomelor. Așadar, cel mai bun mod de a evita boala de vibrații este de a minimiza riscul de vibrații pentru a preveni apariția HAVS în primul rând.

Ce este un deget alb de vibrație?

Degetul alb prin vibrații este cea mai frecventă boală cauzată de uneltele de mână care vibrează. Este un tip de afecțiune vasculară care afectează vasele de sânge din degete. Simptomele severe includ decolorarea vârfurilor degetelor de la unul sau mai multe degete, adesea numită „boala degetului alb”.

Ce este sindromul de vibrații mână-braț HAVS?

Ce este sindromul de vibrații mână-braț HAVS?

Sindromul de vibrații mână-braț HAVS este o boală profesională numită „sindrom de vibrații” (sau „boală de vibrații”) cauzată de expunerea prelungită la vibrații mecanice. Boala vibrațiilor reprezintă o preocupare în multe domenii și locuri de muncă care includ utilizarea uneltelor vibratoare ținute în mână (cum ar fi polizoarele sau mașinile de găurit cu ciocan), a echipamentelor ghidate manual (cum ar fi mașinile de tuns iarba și compactoarele de plăci) sau a mașinilor alimentate manual (cum ar fi polizoarele cu piedestal).

Mănușile antivibrații funcționează pentru a preveni sindromul vibrațiilor?

Nu, echipamentul de protecție personală, cum ar fi mănușile antivibrații, nu rezolvă această problemă. Acestea nu protejează împotriva frecvențelor joase, care sunt cele mai dăunătoare. Nu există nicio modalitate de a măsura eficiența lor reală pe teren.

Vibrația mâinii

Vibrația mâinii

Vibrațiile mâinilor sunt vibrațiile care sunt transmise prin mână și braț la locul de muncă. Vibrațiile mâinilor pot fi cauzate de utilizarea uneltelor care vibrează, de echipamentele ghidate manual sau de ținerea materialelor care sunt lucrate de mașini alimentate manual. Lucrătorii expuși în mod regulat și frecvent la vibrații ale mâinilor ar putea să se îmbolnăvească permanent de două tipuri de boli: sindromul vibrațiilor mână-braț și sindromul tunelului carpian.

Vibrații în mâini

Expunerea la vibrații la nivelul mâinilor poate provoca furnicături, amorțeală și reducerea forței de prindere în stadiile incipiente. Acest lucru poate îngreuna desfășurarea activității profesionale sau a sarcinilor zilnice. Dacă sunteți expus la vibrații pentru o perioadă lungă de timp, pot apărea și alte simptome. Degetele dumneavoastră ar putea deveni albe (albite), roșii și dureroase atunci când vă recuperați, ceea ce vă va reduce capacitatea de a lucra pe vreme rece sau în condiții de umiditate, de exemplu în aer liber.

Frecvențele de vibrație umană

Frecvențele vibraționale umane sunt frecvențele de rezonanță ale corpului care, atunci când sunt excitate, pot fi cauza stresului și a disconfortului sau chiar a problemelor de sănătate. La frecvența de rezonanță, există o deplasare maximă între organ și structura scheletului, punând o tensiune biodinamică asupra țesutului corporal implicat.

Frecvența de vibrație poate fi testată prin utilizarea filtrelor de ponderare a frecvenței sau prin analiza mai detaliată a frecvenței pe semnale de vibrație neponderate în 1/3 de octavă.

havs hand arm vibration syndrome 768x510 1

Cum pot testa frecvența de vibrație?

Vibrații mână-braț

Vibrația mână-braț este o vibrație mecanică care, atunci când este transmisă la sistemul mână-braț uman, pune în pericol sănătatea și siguranța lucrătorilor, în special cele legate de probleme vasculare, osoase sau articulare. Cerințele generale pentru măsurarea și evaluarea expunerii la vibrațiile mână-braț sunt specificate în ISO 5349-1.

Testarea vibrațiilor mână-braț

Testarea vibrațiilor mână-braț este o modalitate de a măsura cantitatea de vibrații la care o persoană este expusă peste program. Acest lucru se face prin măsurarea magnitudinii vibrațiilor la nivelul zonelor de prindere sau al mânerelor. Puteți utiliza adaptoare speciale pentru a măsura direct dimensiunile mâinii. Se recomandă să măsurați nivelurile de vibrații pe toate cele trei axe folosind vibratorul uman ISO 8041.

Grafic de vibrații mână-braț

 

 

Graficul de vibrații mână-braț arată magnitudinea ponderării frecvenței pentru vibrațiile mână-braț, în toate direcțiile, pe baza ISO 5349-1. Partea superioară a curbei, la 8-10 Hz, reflectă cele mai dăunătoare frecvențe de rezonanță pentru vibrațiile mână-braț.

 

 

 

Calculator de expunere la vibrații

Pentru a calcula expunerile profesionale la vibrații, trebuie să folosiți timpul de expunere al fiecărei operațiuni și măsurătorile vibrațiilor. Rezultatul calculului este expunerea cumulată a vibrațiilor echivalente în energie pe 8 ore (expunerea zilnică la vibrații).

hand arm vibration calculator

Limitele de vibrații

Limitele de expunere pentru vibrațiile mână-braț:

5 m/s2 – valoare limită de expunere zilnică standardizată la 8 ore

2,5 m/s2 – valoarea zilnică de expunere care declanșează acțiunea standardizată la 8 ore

Limite de expunere pentru vibrațiile întregului corp:

1,15 m/s2 – valoare limită de expunere zilnică standardizată la 8 ore

0,5 m/s2 – valoarea zilnică de expunere care declanșează acțiunea standardizată la 8 ore